keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Saintpaulian taimia Amerikasta!

Olen vihdoinkin rohkaistunut kokeilemaan taimien tilaamista rapakon takaa. Eikä se niin hankalaa ollutkaan kuin aikaisemmin luulin! 

Violet Barn on Ralph Robinsonin puutarha ja tuo omistaja on juuri se "Rob", jonka nimissä on monta rekisteröityä jalostettua lajiketta, jotka ovat paitsi kauniita myös hyvin kasvavia ja kestäviä. Rob's Vanilla Trail on yksi hieno esimerkki! Vanillan takia halusin kokeilla juuri tätä puutarhaa.

Violet Barn-puutarhan nettikauppa   on täynnä toinen toistaan ihanampia mahdollisuuksia. Mutta siellä on myös selkeät ja asialliset selostukset, kuinka ulkomaille toimittaminen tapahtuu. (Katso sivun alalaidassa kohtaa "International") Ulkomaille lähetettävän paketin päälle tulee aina kasvinterveystodistus, joka vaaditaan, kun eläviä kasveja tuodaan EU:n ulkopuolelta. Kasvinterveystarkastaja käy puutarhalla kerran kuussa ja ulkomaiset lähetykset lähetetään aina hänen käyntiään seuraavana maanantaina.

Pakollisen kasvinterveystodistuksen takia kasvien lähetyskustannukset tulevat melko korkeiksi, vaikka kasvit sinänsä ovat kohtuuhintaisia. Minä tilasin neljä tainta, jotka maksoivat 4 x 6 dollaria eli 24 dollaria ja lähetyskustannukset todistuksen kanssa olivat 78 dollaria.  Yhteensä tilaukseni siis maksoi 102 dollaria, joka tämänhetkisen kurssin mukaan oli noin 95 euroa.

Tiesin etukäteen, minä päivänä lähetys lähtee puutarhalta, koska se ilmoitettiin nettisivulla. Mutta lisäksi sain sieltä sähköpostin, jossa kerrotiin, että nyt on lähetetty, sekä annettiin lähetyksen seurantanumero (tracking number).

Suomen postin sivulla seurasin sitten, milloin paketti saapuu maahan. Paketti oli lähetetty maanantaina ja perjantaiaamuna paketti näkyi postin seurantasivulla, sillä se oli saapunut Vantaan tulliin.

Riensin heti oman paikkakuntani tulliin tekemään tulliselvitystä. Tulliselvityksen voi tehdä lähimmässä tullin toimipisteessä tai netissä.  Koska paikkakunnallani on tulli, oli mukavampi asioida ihmisten kanssa. Selvitykseen otin mukaan tulosteet tilausvahvistuksesta, tililtä menneestä hinnasta sekä postin sivulta tulostamastani tiedosta, että paketti on Vantaalla. 

Minun ei tarvinnut maksaa tullia eikä arvonlisäveroa, koska tavara oli alle 22 euron arvoinen ja tavara kuluineen oli alle 150 euroa. Mutta vaikka maksuraja olisi ylittynyt, niin eivät tulli ja arvonlisävero nyt kuitenkaan mitään ihan hirveitä ole.

Heti kun tieto sähköisesti siirtyi Vantaalle, että tulliselvitys on tehty, paketti vapautui lähetettäväksi ja maanantai-aamuna tasan kello 9 ovikelloni soi ja postin työntekijä ojensi minulle paketin! 
Paketti oli lähetnyt matkaan JFK-lentokentän kautta

Paketin päällä on asiallisesti nähtävissä kasvinterveystodistus


Kasvipotit on ympäröity muovilla, niin että multa ei valu vaikka paketti olisi ylösalaisin
Kasvipaketit on ympäröity pehmeällä vaalenapunaisella vällyllä ja sen ympärillä on lämpöä eristävä kääre

Paketista vapautetut taimet hyväkuntoisina keittöni pöydällä. Tasan 7 vuorokautta siitä, kun ne oli paketoitu Amerikassa!

Annoin kasvien levätä omissa astioissaan vuorokauden ja tänään siirsin ne kauniimpiin purkkeihin.
Taimet, jotka tilasin ovat: 2 kpl Saintpaulia ionantha white (siis villin saintpaulian valkoinen muoto) 1 kpl N Thumbelina (venäläinen semimini, kuvassa punaisessa purkissa) ja 1 kpl Rob's Love Bite (hyvin punainen minilajike. Valitsin tämän, koska nettisivulla sanottiin, että se on puutarhan myydyin lajike)

Taimet ovat ällistyttävän hyväkuntoisia siihen nähden kuinka kaukaa ne ovat tulleet ja kun ne vielä ovat viettäneet koko viikon kuljetuslaatikossa. Toimitus oli niin ammattimaisesti ja huolella tehty, että kokemus oli todella hyvä. Varmasti tilaan Robilta joskus vielä jotain muutakin. Vaikka pakollinen kasvinterveystodistus nostaa hintaa, se on kuitenkin ihan hyvä juttu! Terveistä taimista iloitsee!

sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Keltainen saintpaulia, sininen ruusu ja musta tulppaani

Onko olemassa keltaisia saintpaulioita? Kun asiaa tutkii internetin ihmemaassa ja laittaa googeleen hakusanaksi "keltainen saintpaulia" englanninkielellä, saa näyttöruudulle vaikka kuinka monta keltaista saintpauliaa:
Kun ensimmäisen kerran tilasin Dibleyn puutarhasta saintpaulioita, kiinnostuin heti lajikkeesta, joka kuvauksen mukaan on keltainen ja joka kuvassa tosiaan OLI keltainen. Mutta kuinka kävi:
Ehkä muistatte tuon onnettoman Sateenkaaren Limevalon, josta kerroin blogini alkutaipaleella. Kuvassa näkyy puutarhalta tullut nimilappu, jossa on erikoisia keltaisia pallomaisia kukkia, mutta todellisen kasvun tulos oli aika tavalla erilainen.

Olen jopa lukenut  "Los Angeles Times" nettilehden artikkelin vuodelta 1990, jossa kerrotaan nimeltä mainiten puutarhuri, joka on saanut syntymään keltaisen saintpaulian.  Läpimurron hän teki 1981 ja artikkelin mukaan keltainen saintpaulia on tarkoitus esitellä AVSA:n konferenssissa Ohiossa 1992. Ehkä se on siellä esitelty, ehkä ei, en osaa sanoa. Keltaisista saintpaulioista on kuvia, mutta koskaan en ole sellaista elävänä nähnyt.

Sinisiä ruusuja olen nähnyt kukkakaupassa. 
Mustaa tulpaania en ole nähnyt, mutta toki olen lukenut Aleksandre Dumasin kirjan "Musta Tulppaani", jossa esiintyy äärettömän arvokas mustan tulppaanin sipuli. Kirjassa eletään 1600-luvun loppupuolta.
Vaikka olen lukenut kokonaisen kirjan mustasta tulppaanista ja omin silmin nähnyt kukkakaupassa sinisen ruusun, on kuitenkin helppo sanoa, että mustaa tulppaania tai sinistä ruusua ei ole olemassa. Miksi sitten on vaikeampi ottaa kantaa keltaisen saintpaulian olemassaoloon? 

Keltainen niittyleinikki on yksi suosikkikukistani, se on herkkä, kaunis ja täydellisen keltainen. Kerran ajaessamme kotiin kesäiltana, osuimme tielle, jonka varrella oli kokonaan niittyleinikkien täyttämä kesantopelto. Pysähdyimme heti kuvaamaan sitä ihanuutta ja onneksi teimme se heti silloin, sillä myöhemmin sitä tietä ajaessamme emme koskaan enää ole nähneet peltoa samanalaisena.





Keltainen on yleisin kukkien väri, sillä pölyttäjät erottavat keltaisen värin helpoiten. 
Kannusruoho

Niittynätkelmä

Terttualpi

Keltano

Keltainen perhonen keltaisissa kukissa

Voikukka
 Keltainen väri on ihana tulppaaneissa. Keltaiset tulppaanit tuovat kevätauringon kotiin pääsiäisen aikohin. 

Kun punainen köynnösruusu aukaisee hehkuvat kukkansa seinustalla, ei tulisi mieleenkään toivoa kukille mitään muuta väriä.
Eiköhän saintpauliakin ole kaunein juuri sen värisenä kuin se luonnostaan on: violetin eri sävyissä: violetista siniseen päin aina vaalean siniseen asti ja violetista punaiseen päin aina vaalean punaiseen asti. Ja valkoinen saintpaulia on  kaikkien saintpaulioiden kuningatar!