tiistai 7. kesäkuuta 2016

Kukkia ja jäähyväisiä

Aloitin tämän blogini kirjoittamisen toukokuussa 2013. Nyt kolmen vuoden kuluttua kesäkuussa 2016 on aika sanoa jäähyväiset. Tämä on sadas ja samalla viimeinen postaukseni. En poista blogiani vaan se saa jäädä ja palvella edelleen niitä, jotka hakevat tietoa paavalinkukkien kasvatuksesta. Joka viikko sivuillani käy keskimäärin 50-60 tiedonhakijaa. Blogin suosituin sivu on Saintpaulia hoitaa kasvattajaa, jolla on vierailtu jo 9591 kertaa. Toiseksi suosituin sivu on Paavalinkukan tietopankki (4436 lukukertaa). Jos tästä blogista ei löydy tiedonhakijan tarvitsemaa tietoa, suosittelen liittymään Saintpaulia-harrastajat- fb-ryhmään. Siellä voi kysyä neuvoa ja aina löytyy joku, jolla on vastaus pulmaan kuin pulmaan.

Vaikka lopetan blogin päivittämisen, en toki luovu saintpaulioista. Otin tähän jäähyväiskuviksi kuvat kaikista tällä hetkellä kukkivista santuistani.
Booman. Voimakaskasvuinen lajike, jolla on kerrotut vaalean violetit kukat.  Booman on yksi niistä santuista, jotka sain Gunillalta Ruotsista.


S. Ionantha White on villi lajike. Siinä on valkoiset kukat ja kasvutyyli ruusukkeinen, mutta siitä huomaa, että se ei ole jalostettu, sillä kovin runsaskukkainen se ei ole. Tämän tilasin Amerikasta

Kaustinen, vanha perinnesanttu, jonka sain Saintpaulia-harrastajat fb-ryhmän kautta. Kaustisella on erikoisen hauskat piparkakkureunaset lehdet, mutta sen kukka on myös kaunis, melko tumman violetti ja sillä on erikoisen voimakkaan keltaiset heteet.

Milky Way ei oikein ole minulla menestynyt. Aluksi se teki paljon viallisia kukkia, sitten usea yksilö menehtyi. Nyt jäljellä olevat yksilöt kukkivat muutamalla pienellä kukalla. Milky Wayn tilasin Dibleyn puutarhsta

Äidiltä saamani vanhin ja rakkain santtuni, Pixie Blue. Tämä lajike on ollut minulla pitkälle yli 20 vuotta ja olen kasvattanut sen lehdestä uudelleen jo kymmenisen kertaa. Tässä kuvassa on yksi yksilö pienessä kukkaruukussa, mutta tämä menestyy erinomaisesti myös amppelissa, isommassa purkissa pidän useampaa yksilöä.

Pixie Pink, joka on myös Dibleyn puutarhasta. Sain sen korvauksena viallisen Limevalon tilalle ja tämä on yksi ehdoton suosikkini. Kasvaa trailerina ja kukkii runsaasti ja pitkään.

Rob's Vanilla Trail, kaunein ja menestyksekkäin santtuni. Dibleyn puutarhasta peräisin

Skärt Litet Moln kukkii tehden vaaleanpunaisen pilven pikkuruisia kukkia. Kokeilin pitää kasvia koko talven kasvivalon alla ja se tosiaan kukki koko talven. Keväällä se vaikutti vähän uupuneelta, joten leikkasin kaikki kukat pois, mutta nyt se kukkii taas.  On tullut Gunillalta Ruotsista

N Thumbelina, venäläinen lajike, jonka tilasin Amerikasta Violet Barn-puutarhasta

Toinen kuva Tumbelinasta. Sen kellomainen kukka on suloisen vaaleanpunainen ja valkoinen.

Kolmas kuva Thumbelinasta. Lajike on minikokoinen.

Neljäs kuva Thumbelinasta. Kukka on sen ensimmäinen! Voiko kauniimpaa pikku kelloa edes kuvitella!

Kukkakaupasta ostettu nimetön aivan "tavallinen" valkoinen standard-lajike. Kukkii runsaasti koko kesäkauden. Olen antanut tälle nimen Valkoinen Kuningatar, koska se on yksinkertaisesti niin hurmaava ja voimakas. Minulla on näitä neljä yksilöä ja kolme niistä kukkii parhaillaan. Ne kukkivat hauskasti vuorotellen ikäänkuin olisivat sopineet kukkimisvuoroista. Kolme tällaista mahtavaa valkoista kukkapilveä on todella näyttävän näköinen ikkunalaudalla.
Kuvateksteissä jo esiintyvät kaikki paikat, joista santtuni ovat peräisin:
1) Äidiltä saamani vanha santtu
2) Kukkakaupasta ostettu
3) Tilattu Ruotsista Gunillalta
4) Tilattu Walesistä Dibleyn Puutarhasta
5) Tilattu Amerikasta Violet Barn-puutarhasta
6) Saatu Saintpaulia-harrastajat fb-ryhmän kautta

Kukkakaupoissa ja marketeissa myytävät santut ovat "nimettömiä", silti ne voivat olla yhtä ihastuttavia kuin kalliit ulkomailta tilatut erikoislajikkeet, kuten minun Valkoinen kuningatareni. Mutta on jännittävää ja hauskaa tilata erikoisia santtuja ja suuri ilo on, jos saa sellaisen menestymään. Aina se ei onnistu, minulla on tuhoutunut vaikka kuinka monta santtua kaikista ponnisteluista huolimatta.

No niin, hyvät lukijani. Nyt on aika lopettaa. Kiitos teille näistä kolmesta vuodesta. Kiitos jokaiselle lukijalle ja kommentoijalle. Toivotan kaikille iloisia hetkiä santtuharrastuksen parissa.
Paavalinkukka


5 kommenttia:

 1. Eipä uskoisi, että pidit tätä blogia peräti kolme vuotta. Niinkuin aina sanotaan aika menee nopeasti. En ole mikään sen kummempi kukkien kasvattaja, mutta keittiön ikkunalle ostan juuri mieluiten santtuja. Niiden ulkonäkö on suloinen ja ne kukkivat pitkään. Nytkin minulla on kome santtua keittiössä ja ne ovat kukkineet jo monenmonta viikkoa. Vasta nyt alkavat ensimmäiset kukat kuihtua. Täytyy vähän karsia niitä ja katsoa kuinka kauan santut ovat riittävän kauniita. Kiitos hauskasta ja informatiivisesta blogista. Jotkut santtujen nimet ovat jääneet pysyvästi mieleen esim Gallivinku tai jotain sinnepäin.


  Ava

  VastaaPoista
 2. Vaikka onkin harmi kuulla, että yksi lempiblogeistani nyt hiljenee, on nyt aika kiittää: kun sain ensimmäisen saintpauliani ja ihmettelin sen kanssa toimimista, päädyin googlailujen kautta tänne. Tekstisi ja ihanat kuvat santuistasi rakastuttivat minut tähän lajiin.

  Lisäksi teksteistäsi huokuu ihana seesteisyys. Muuten en osaa sitä kuvailla. Punnitut ja pohditut, hyvällä tavoin arjenrauhaa huokuvat tekstisi ovat tuoneet pysähtymishetkiä arkeeni (jonka hektisyyden ehkä ymmärrän; jos nimittäin olen rivien välejä oikein tulkinnut, jaamme saman ammatin).

  Suuri ja lämmin kiitos siis sinulle ja santuillesi ja kaikkea hyvää!

  J.
  joka taitaa kommentoida vasta ensimmäistä kertaa, vaikka on lukenut JOKAISEN tekstisi

  VastaaPoista
 3. Kiitos hauskasta ja hyödyllisestä perehdytyksestä santtujen maailmaan! Oli aina ihana tulla katselemaan kauniita kasvikuvia ja lukea hauskoja tarinoita santtujen nimistä ja muusta.

  VastaaPoista
 4. Onko tosiaan mennyt kolme vuotta? Muistan ekat postaukset niin hyvin! Muuten ennen kuin ehdin lukea tekstiä Rob's Vanilla Trayn alta, ajattelin mielessäni, että onpa hurmaava kukka! Todella maailman kaunein kukka! On ollut kiva lukea näitä postauksia ja ihastella upeita kukkakuvia, kiitos!

  MB

  VastaaPoista
 5. Kiitos teille kommentoijat.
  Erikoiskiitos sinulle J. että kirjoitit kommentin tähän viimeiseen postaukseen!
  Ja toinen erikoiskiitos vakkarikommentoijilleni Ava, Karkkis ja MB.
  Paavalinkukka

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.