torstai 25. heinäkuuta 2013

Vaniljan ja Linnunradan lumoissaOlen kertonut aiemmin kuinka tilasin Dibleyn puutarhasta saintpaulioiden taimia ja kertonut myös niiden kasvun alkutaipaleesta.  Nyt Vanilla Trail ja Milky Way Trail ovat alkaneet kukkia. Molemmat ovat todella kauniita, en osaa sanoa, kumpi niistä lumoaa enemmän.
 
Vanilla Trail (vas) ja Milky Way Trail (oik) kukkivat ensimmäistä kertaaVanillan suloiset vaaleanpunaiset kukat ovat aivan pikkuruisten ruusunkukkien näköisiä.
Milky Wayn kukat ovat aivan häikäisevän puhtaan valkoisia ja jännittävästi kaikki hieman eri muotoisia.  Milky Way = maitotie suoraan suomennettuna, mutta tarkoittaa Linnunrataa. Englantilaisesta nimestä tulee heti mieleen sekä kukkasten maidonvalkea väri että niiden tähtimäinen kauneus.


AfricanViolet Society of America eli AVSA on vanhin saintpauliaseura maailmassa. AVSA on luonut standardit terminologialle, saintpaulialajikkeiden rekisteröinnille ja näyttelykukkien arvostelulle. Järjestön lehdessä (African Violet Magazine) julkaistaan vuosittain marras-joulukuussa 25 nimen lista sen vuoden parhaista saintpaulioiden lajikkeista. Vuoden suosikit valitaan yhdistyksen jäsenäänestyksellä. Suosikkilistalla voi olla sekä vanhoja että aivan uusia lajikkeita. Jos joku lajike valitaan vuosisuosikiksi kolme kertaa (vuoteen 1998 asti sääntö oli viisi kertaa), silloin lajike saa nimensä arvostettuun luetteloon  ”AVSA Honor Roll of African Violet”.  Vuonna 1999 Milky Way Trail sai Honor Roll arvon.  Edellisessä postauksessani esiintynyt Pixie Blue sai Honor Roll arvon jo vuonna 1980.TÄSSÄ  osoitteessa ovat AVSA Honor Roll saintpauliat vuosilta 1960-2004 lajikkeen nimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä.TÄSSÄ  osoitteessa ovat samat AVSA Honor Roll saintpauliat vuosilta 1960-2004 vuosittaisessa järjestyksessä.Silloin kun tilasin Dibleyn puutarhasta pikkusanttuja, en tiennyt vielä yhtään mitään saintpaulialajikkeiden kilpailuista. Tutkin vain hartaasti läpi nettikaupan luetteloa ja tilasin mielestäni kauneimpia lajikkeita. Aika hyvin valintani onnistui, kun osuin tilaamaan Milky Way Trailin ja ennestäänhän minulla oli Pixie Blue. Nämä molemmat lajikkeet ovat jo voittaneet Honor Roll arvon, mutta molemmat keikkuvat edelleen vuoden suosikkien listoilla. En onnistunut löytämään internetistä vuosittaisia listoja muilta vuosilta kuin 2010 ja 2012, kummassakin niistä ovat nämä kaksi lajiketta. Olisi mielenkiintoista tietää, onko Pixie Blue ollut vuosilistalla joka vuosi vuodesta 1980 alkaen, vai elääkö se nyt uutta tulemistaan.Mutta eivät kaikki valintani onnistuneet. Kerroin aikaisemmin, että Mac’s Black Jackin lehdet olivat vaaleanvihreitä, eivätkä punaisia ja että Sateenkaaren Limevalo teki violetteja kerrottuja kukkia sen sijaan, että olisi tehnyt limen värisiä kellokukkia. Sain vihdoin kirjoitettua kirjeen Dibleyn puutarhaan ja kerroin asiasta. He vastasivat:
“Mac's Black Jack: it seems that as a young plug plant it has indeed lighter leaves and no red back, all our little plugs at the nursery are that way. When they grow older they all then produce the appropriate colour of the leaves. So it is a question of waiting in that case. All our more mature plants that are grown from the same plugs that we send out have red backs to their leaves.
Rainbow's Limelight: it seems that there was a mix-up. Sorry for that. We can send you a replacement of course.”

Mac’s Black Jackin kohdalla asia korjaantuu ajan myötä, lehdet muuttuvat punaisiksi vasta vanhemmalla kasvilla. Rainbow Limelightin kohdalla oli tapahtunut joku sekaannus. Korvaukseksi pyysin heitä lähettämään minulle kaksi pikkutainta, jotka ovat Pixie Pink lajiketta (Honor Roll 1983). Mutta kokoelmani EI kasva, sillä heitän krämppyiset Sateenkaaren limevalot roskikseen.


 
Ehdottomasti viimeiset kuvat Sateenkaaren Limevaloista, jotka laitan roskiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.