sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Paavalinkukan tietopankki, saintpaulian hoito


Netin hakukoneiden kautta blogissani vierailee kymmeniä lukijoita viikossa etsimässä tietoa saintpaulioiden hoitamisesta, saintpaulioiden lajikkeista, saintpaulioiden mullasta ym. Lähinnä heitä ajatellen kokoan tähän tietopankin kaikesta siitä, mitä tähän mennessä olen saintpaulioista oppinut.

1. Saintpaulioiden hoitamisen yleisohjeet

Omat äidiltä oppimani hoito-ohjeet, ovat tässä: Saintpaulia hoitaa kasvattajaa  

Ruotsin saintpauliaseuran hoito-ohjeet ovat täällä  2. Multa

 Muuten äidin ohjeet ovat auttaneet kaikessa, mutta mullan kanssa minulla on aina vaikeuksia. Löysin sitten videon, jossa kasvattaja sekoittaa saintpaulioilleen turvetta, vermikuliittia ja perliittiä. Ongelmamullasta multaongelmia -postauksessa kerroin oman multaseokseni tekemisestä.  Sen jälkeen olen istuttanut kaikki uudet santut tähän multaan ja hyvin ne kasvavat, mutta vielä on liian aikaista sanoa, onko tämä multaseos ratkaisevasti parempaa kuin tavallinen kukkamulta.3. Lisääminen

Odotan jo kovin ensi kevättä, jolloin voin ottaa uusista kauniista saintpaulioistani lehtiä ja kokeilla niiden lisäämistä. Aikaisemmin olen aina tehnyt sen virheen, etten ole erottanut pikkutaimia toisistaan. Tästä pikkutaimien toistaan erottamisesta on hyvä ja hyödyllinen opetusvideo täällä:Toinen video, joka on peräisin Martha Steward Show:sta on vähän ärsyttävän tyylinen, mutta siitä kuitenkin oppii perusasiat ja monta niksiä siitä, kuinka lehdestä lisääminen onnistuu. Se video löytyy täältä.

4. Erilaisten lajikkeiden tilaaminen ulkomailta

Olen löytänyt vain yhden  saintpaulia-nettipuutarhan EU:n alueelta, nimittäin Dibleyn puutarhan , joka on Walesissä Iso-Britanniassa. Yksi saintpaulian pikkutaimi maksaa siellä 3-4 euroa, paketin postikulut ovat noin 10 euroa ja taimet tulevat elävinä lentäen postilaatikkoon. Taimia lähetetään vain maaliskuusta lokakuuhun.  Minun kokemukseni mukaan palvelu toimi  hyvin, mutta jotkut lajikkeet eivät ole stabiileja, vaan tuottavat kasvaessaan yllätyksiä. Kun yhden lajikkeen kanssa oli ongelmia, otin puutarhaan yhteyttä ja sain uudet korvaavat tuotteet viivytyksettä.

Muita saintpaulioiden nettikauppoja on Amerikassa, mutta sieltä tilattaessa täytyy ottaa huomioon pakollinen kasvinterveystodistus sekä pakollinen tulliselvitys. Lähetyksestä voi joutua maksamaan tullia ja arvonlisäveroa.

Tässä kaksi amerikkalaista nettipuutarhaa:


Violet Barn  

Tilasin Violet Barn-puutarhasta taimia heinäkuussa 2015. Siitä kerron täällä. Tilaaminen ei ollut ollenkaan niin hankalaa kuin kuvittelisi.
5. Saintpauliaseurat

Saintpaulioiden harrastajia on ympäri maailmaa. 
Suomessa ei ole saintpauliayhdistystä, mutta saintpaulioista kiinnostuneilla on facebookissa oma ryhmä: "Saintpaulia-harrastajat". Ryhmä on suljettu, mutta jäseneksi pääsee pyytämällä.

Ruotsin Saintpauliayhdistyksellä (Svenska Saintpauliasällskapet) on kotisivu ja facebooksivu.

Amerikan Saintpauliaseura AVSA (African Violet Society of America) on vanhin ja johtava saintpauliaseura. AVSA on luonut standardit terminologialle, lajikkeiden rekisteröinnille ja näyttelykukkien arvostelulle.  Amerikassa on paljon saintpauliakilpailuja ja kilpailujen voittajat listataan vuosittain. Useana vuonna menestynyt lajike saa lopulta nimensä arvostettuun kunnialistaan ”AVSA Honor Roll of African Violet”
Tässä  ovat kunnialistaan päässeet saintpaulialajikkeet vuosilta 1960-20046. Saintpauliablogeja

Yksittäisten kukkaharrastajien blogeja, joissa kerrotaan saintpaulioista:

Gunillan kukkablogi Bland blommor och troll    on mukava ruotsalaisen kukkaystävän blogi, jossa hän kertoo puutarhastaan ja kukistaan, joihin kuuluu kymmeniä saintpaulioita, pelargonioita, kiinanruusuja ja soilikkeja

Saintpauliahuset  on toinen ruotsalainen sivusto, jossa on paljon juttua saintpaulioiden kasvattamisesta.7. Saintpaulioiden historia

Saintpauliat saapuivat Eurooppaan 1800-luvun lopussa. Nimensä ne saivat saksalaisen paroni Saint Paulin mukaan. Historiasta kerroin postauksessani Eurooppalaiset ”löytävät”Afrikan orvokin ja nimeävät sen.8. Saintpaulioiden tieteellinen tutkimus ja suojelu

Johanna Kolehmainen Helsingin yliopistosta on tehnyt väitöskirjan saintpaulioista. Väitöskirja koostuu neljästä artikkelista, joiden tiivistelmä on Helsingin yliopiston sivulla

Johanna Kolehmainen on myös käynnistänyt projektin, joka pyrkii suojelemaan saintpaulian alkuperäislajeja Usambaravuorilla Tansaniassa. Tällä projektilla on facebooksivut  joissa on tietoa projektista ja kuvia saintpaulioiden alkuperäisiltä kasvuseuduilta.

Villi saintpaulia kasvaa vain yhdellä alueella maapallolla, nimittäin Kenian ja Tansanian rajalla Usambaravuorilla. Näin ollen villi saintpaulia on uhanalainen. Jos sademetsät häviävät sieltä, häviävät myös saintpauliat. IUCN-järjestön vuoden 1997 uhanalaisten kasvien punaisessa listassa ovat kaikki kaksikymmentä tuolloin tunnettua saintpaulialajiketta. Viimeisimmässä listassa saintpaulioita ei ole lainkaan. Tämä johtuu siitä, että saintpaulioiden tieteellinen luokittelu on juuri tällä hetkellä voimakkaassa muutoksessa.  Lajimäärä on supistettu 20:stä kymmeneen ja tällä hetkellä tutkijat keskustelevat siitä, pitäisikö koko saintpaulioiden suku sulauttaa soilikkeihin eli Streptocarpus-sukuun. Vasta sitten kun tiedemiehet pääsevät yksimielisyyteen luokittelusta, voidaan saintpauliat kirjoittaa uhanalaisten listalle, jonne ne joka tapauksessa kuuluvat.

Suomalainen Saintpaulia-lehti  ilmestyi vain yhden kerran vuonna 2005. Siinä kerrotaan villien saintpaulioiden suojelusta ja siinä on myös koti-santuille hyvät hoito-ohjeet.9. Saintpaulioiden kaupallinen tuotanto

Saintpaulia on yksi suositummista huonekasveista maailmassa ja sitä tuotetaan joka vuosi miljoonittain suurissa kasvihuoneissa ympäri maailmaa. Kaupallisesti tuotetut kukat ovat helppohoitoisia, kauniisti kukkivia ja pitkäikäisiä.  Ostin marketista yhden erikoisen kauniin tummanvioletin saintpaulian ja selvitin sen alkuperän postauksessani Kuka olet tumma kaunotar 

Ylitalon puutarha on suomalainen saintpaulioiden kasvattaja. Heidän sivullaan on video, jossa Arvo Ylitalo esittelee puutarhan. Toinen video kertoo valtavasta amerikkalaisesta puutarhasta, jossa kasvatetaan lukemattomia saintpaulioita.

Laitan tähän loppuun vielä kauneimmat tänään ottamani kuvat saintpaulioistani: Pixie Blue ja Rob’s Vanilla Trail. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.