sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Pihapinnoja keräämässä



Lintuharrastajat keräävät pinnoja. He antavat itselleen pisteen jokaisesta vuoden mittaan näkemästään lintulajista silloin, kun he keräävät vuosipinnoja. Vastaavasti joku voi kerätä koko elämän aikana näkemistään linnuista elämänpinnoja.  Hauska pinnojen kertymistapa ovat pihapinnat. Silloin lasketaan mukaan ne linnut, jotka on nähnyt omalta pihaltaan. Tietysti hurahtaneimmat viettävät aikaa talonsa katolla kerryttääkseen pinnoja mahdollisimman paljon!

Miksei myös kukkapinnoja voisi kerätä samalla tavalla. Päätin, että alan kerätä itselleni kukkien pihapinnoja. Sovin itseni kanssa, että mukaan lasketaan kaikki kasvit, jotka kasvavat juuret maassa omalla tontilla silloin kun näen kasvin kukkivan ja osaan nimetä sen. Kasvi saa olla villi tai istutettu, kunhan sen juuret ovat maassa. Parvekelaatikossa tai amppelissa kasvavia kesäkukkia ei siis lasketa.

Kun muutimme tähän taloon, emme suinkaan olleet sen ensimmäisiä asukkaita, joten talon piha-alue oli jo valmis. Olemme tehneet jonkin verran muutoksia, mutta suurin osa kasveista on aikaisempien asukkaiden valitsemia ja istuttamia joten kaikkien istutettujen kasvien nimiä en edes tiedä, mutta olisi hauska saada niitä selville. Tonttimme on aika pieni, mutta ihmeen paljon villejäkin kasveja täältä löytyy.

Päätöksen jälkeen lähdin ulos keräämään ensimmäiset kymmenen pinnaani. Harmittelin, että olin juuri edellisenä päivänä saanut kitkettyä tontin kaikki voikukat, siinä olisi ollut helppo pinna. Mutta mitä näinkään heti kun avasin ulko-oven:

1. Pinna: Voikukka  (Taraxacum officinale)Voikukka pinnistää pienimmästäkin raosta. Vaikka tämä yksilö kasvaa pihalaattojen pienen pienestä välistä, niin sen kukka on suuri ja kaunis.

Sama laji tontin toisella kulmalla mehevänä ruusukkeena.

2. Pinna: Norjanangervo. Tontin itäisen reunan muodostaa norjanangervoita kasvava pensasaita. Norjanangervo kasvaisi mieluummin vapaana, jolloin sen kauniit kukkatertut valuisivat kuin lumi pensaan joka puolelle. Koska pensasaitaa on pakko leikata, ei se koskaan kuki kovin mahtavasti. Pensasaidan toisella puolella kukkii omenapuu, mutta sitä ei lasketa mukaan, koska se kasvaa naapurin puolella.
Norjanangervon kukkaterttu lähikuvassa.
3. Pinna: Alppiruusu eli Rodo. Tässä yksilössä on punaiset kukat. Tontin toisella puolella olevassa alppiruusussa on ihan erilaiset ja eriväriset kukat. Nyt joudun itseni kanssa keskusteluun, saako saman kukan erivärisestä lajikkeesta toisen pinnan vai ei?

4. Pinna: Lemmikki (Myosotis arvensis) Yksi lempikukkiani. Olen ripotellut pellolta löytämieni lemmikkien siemeniä pihan reunamille ja edelleen leivittelen siemeniä uusille paikoille. Kohta koko tonttini on säiden sinisten suloisuuksien ympäröimä alkukesällä.

Lemmikkejä kauempaa kuvattuna.

5. Pinna: Vuorenkilpi. Vaatimaton ja välillä vähän sotkuisen näköinen vuorenkilpi ei kuulu suosikkeihini, mutta kun kukkaa katsoo tarkemmin, niin onhan se kaunis! Ennen kaikkea vuorenkilpeä tontilla kuitenkin on sellaisessa varjopaikassa, jossa ei oikein mikään muu kukka menestyisi.

6. Pinna: Poimulehti (Alcemilla vulgaris) Marjapensaiden juurelta löytyi tämä yllätys, jonka en edes tiennyt kuuluvan pihani kasveihin. Ja se sattui olemaan kukassa juuri sopivasti.

7. Pinna: Metsätähti (Trientalis europaea) Tonttimme rajoittuu metsään, joten pohjoisrajalla oman tontin puolella on myös metsän kasveja.

8. Pinna: Ahomansikka (Fragaria vesca). Marjapensaiden alustat ovat täynnä ahomansikoita. Ne kukkivat aina runsaasti, mutta marjoja tulee vain muutamia.

 9. Pinna: Kielo (Convallaria majalis) Pihan keskellä olevassa sekametelikukkapenkissä kasvaa mm. kieloja.

10.Pinna Niittykellukka (Geum rivale) Poimulehden läheltä löysin tämän yllätyksen. Niittykellukkaa olen lapsena pelännyt aivan hirvittävästi, koska luulin, että ne ovat ampiaisten pesiä. Ehkä olin nähnyt mehiläisen tai ampiaisen menevät kukkaseen mettä imemään, kuten tässä tapauksessa sattui juuri, kun kumarruin ottamaan tätä kuvaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.