sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Valopallot - iloiset ja kauniit.

Vuosi sitten ostin Jyväskylästä Toivolan Vanhasta Pihasta suloisia valopalloja, joita Butik Malfatton yrittäjä tekee. Nyt halusin itse kokeilla paperinarupallojen tekemistä. Tuumasta toimeen.
Tarvitaan erikeeperiä, jota laimennetaan vedellä suhteessa 1:1

Tarvitaan ilmapalloja, joiden ympärille kiedotaan elmukelmua

Tarvitaan paperinarua, josta leikataan muutaman metrin pituisia suikaleita, jotka kierretään kiepiksi ja upotetaan liima-vesi seokseen.

Kun leveä paperinaru nostetaan liimasta, puristetaan liiat liimat takaisin astiaan. Sitten vain aletaan kiertää narua pallon ymprärille.


Kun narua on kieputettu tarpeeksi, homma on valmis. Me käytimme sekä leveää että kapeaa narua elävämmän pinnan aikaansaamiseksi. Tästä kuvasta näkee, että tarvitaan myös jätesäkki suojaamaan pöytää. Ja lattia kannattaa suojata sanomalehdillä, sillä homma on yllättävän sottaisaa.

Valmiit pallot saavat kuivua seuraavaan päivään.

Kun tuote on kuivunut, puhkaistaan neulalla ilmapallo. Poks! Sitten esim. virkkuukoukun avulla painetaan lankoihin tarttunut elmukelmu irti ja vedetään kaikki sisukset jostain isommasta reijästä ulos.

Paras tuotokseni.

Kokeilin myös pienten pallojen tekoa, mutta se oli todella vaikeaa. Pyöreitä niistä ei tullut millään.

Paras pallo muuttui valopalloksi, kun se sai sisäänsä valot.
Otin esille myös Malfatton oranssit ja punaiset valopallot. Kuinka kauniit ne ovat olohuoneen pöydällä! Pidän niitä ryhmänä korissa ja on kuin pieni lämpöinen nuotio olisi olohuoneen pöydällä.

Malfatton pallo on täysin pyöreä ja hyvin harmooninen! Nyt osaan arvostaa tätä ammattikäsityöläisen taidonnäytettä entistä enemmän kun olen itse kokeillut paperinarupallojen tekemistä. Menetelmä on yksinkertainen, mutta kauniin harmoonisen valopallon aikaansaaminen on todella vaikeaa.

Oma tekemäni pallo pääsi kuitenkin pianon päälle.
Ohjeet valopallojen tekemiseen sain viime keväänä julkaistusta lehtiartikkelista. Valitettavasti en muista missä lehdessä ohje oli. Mutta ohjeita löytyy netistä lukuisia, kun kirjoittaa hakusanaksi vaikka "paperinarupallo". Paperinarua myy esim Machia Raisiossa. Paperinaruja on saatavilla vaikka minkä värisinä.
Pallon sisälle laitoin Clas Ohlsonilta ostamani Led-valoketjun, joka on siitä kätevä, että se toimii paristolla. Neljä AA-paristoa laitetaan mustaan koteloon ja valot palavat kuusi tuntia syttämisestä ja syttyvät taas seuraavana päivänä samaan aikaan. Laitteessa on siis yksinkertainen ajastin ja se toimii myös ulkona. Huono puoli on paristokotelon rumuus, se täytyy piilottaa jotenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.