sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Mr. Paavalit

Paavalinkukka eli saintpaulia on saanut nimensä saksalaisen paroni Walter von Saint Paul-Illarian mukaan, kuten aikaisemmin olen kertonut. Lisäksi paronin oma nimi viittaa apostoli Paavaliin  ja siksi monet luulevat, että Paavalinkukka on saanut nimensä apostolin kunniaksi. 

Kun paavalinkukkien kasvattajat ovat luoneet uusia lajikkeita, he ovat antaneet uusille rekisteröidyille lajikkeille mitä mielikuvituksellisimpia nimiä:  Sininen lumihiutale, Nouseva ruusu, Täydellinen usko, Yö ja päivä, Talven loppu, Paras ystävä, Lapsen leikki, Pikku balleriina, Pikku kulta, Linnunrata... 

Joskus nimessä on lajikkeen kehittäneen ihmisen tai puutarhan nimi: Austinin rakkaus, Austinin hymy, Ramblinin ametisti, Ramblinin pitsi, Ramblinin hyvä sydän, Pixie Blue, Pixie Pink

Monet nimet viittaavat ruusuun, kauneuteen, valoon tai sitten ovat jonkun naisen nimi: Lillian, Anastasia, Beatrice...

Hyvin harvoista nimistä tulee sellainen tunne, että kyseinen santtu olisi Herra Santtu. Kun olen sellaisen nimen jossain luettelossa havainnut, olen ihan uteliaisuuttani halunnut juuri sen lajikkeen itselleni. Nämä kolme herraa ovat: Mac's Black Jack, Rob's Galliwinku ja Booman.

Mac's Black Jackin eli tuttavallisemmin Mustajaakon tilasin ihan ensimmäisten Dibleyltä tilaamieni taimien joukossa. Sen mustanpunaiset kukat olivat kyllä nimensä veroiset, mutta se kasvatti honteloita pitkä varsia ja kehitti itseensä lopulta outoa valkoista härmää ja jouduin heittämään sen pois.
Mustajaakko tässä parhaina päivinään


Rob's Galliwinku kuulosti hauskalta poikaviikarilta. Nyt se kukkii ensimmäistä kertaa ja on kyllä juuri sellainen kuin ajattelin. Pienikokoinen, terävälehtinen, kukat hieman erikoisia. Ei mikään siististi rivissä pysyvä kiltti tyttönen vaan kujeileva seitsenvuotias koulupoika.
Rob's Galliwinku

Rob's Galliwinku

Entä sitten Booman. Nimi kuulostaa oikein jämerältä maamiestyypiltä. Ja tosiaan, lehdet kasvavatkin jäntevinä ja vahvoina, ovat voimakkaan tumman vihreitä ja samettipinnoitteisia.
Boomanin vahvat tummanvihreät lehdet

Mutta mitä tapahtui, kun Booman alkoi kukkia! Täydellinen yllätys! Voiko tämän herkempää ja romanttisempaa kukkaa olla. Hennon vaalen sinivioletit ruusmaiset kukat tuovat mieleen kauneuden, runouden ja valon.
Booman


Booman

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.