sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Onko olemassa sinisiä kukkia?

Sain toukokuussa Karkkikselta haasteen kirjoittaa väreistä ja ilolla tartuin haasteseen. Ja päätikin haastaa itseni heti oikein kunnolla ja ryhtyä tutkimaan kukkien sinistä väriä. Tutkimukseni päätyi otsikossa olevaan kysymykseen: Onko olemassa sinisiä kukkia?
Kuvassa on Lilla Blåklockan. Vasen kuva on otettu hyvätasoisella Sony-merkkisellä kameralla, oikeanpuoleinen vanhalla Lumia-kännykällä. Oikeanpuoleinen kuva on lähempänä totuutta, Lilla Blåklockan on nimestään huolimatta oikeastaan violetti.

Kollegani, joka on harrastanut valokuvaamista vuosikausia, kertoi minulle, että hyvätasoisetkaan kamerat eivät näe sinivuokon sinistä samalla lailla kuin ihmissilmä. Ja luontovalokuvaajat tietävät, että luonnollisen sinivuokon kuvan voi saada aikaiseksi vain jälkikäsittelemällä kuvaa. Kännykkäkamera ilmeisesti käsittelee kuvaa jo etukäteen.


Sinisusanna

Soilikki
Kun itse törmäsin tähän sinisen värin kuvaamisen ongelmaan, en enää sen jälkeen ole luottanut sinisten kukkien kuviin. Mietin aina, onko kuva suoraan käsittelemättä kamerasta, eli väärän värinen vai onko se käsitelty oikean väriseksi. 
Laitan tähän kymmenen ottamaani kuvaa sinisistä kukista. Blogin lukijan tehtäväksi jää itse miettiä, onko kuvassa oleva kukka samanvärinen kuin luonnossa vai ei!
Sinivuokko

Scilla eli idän sinililja

Harakankello

Punakoiso

Keto-orvokki

Kurjenkello

Silmäruoho

Suo-orvokki
Standard saintpaulia

Standard saintpaulia
 Monet saintpauliat ovat sinisiä tai sinivioletteja. Siksi käytän kuvaamisessa hyvin paljon kännykän kameraa, enkä minulla olevaa taskukameraa, enkä järjestelmäkameraa. Mutta usein kännykän kuvassa kukka on jotenkin "tahmainen", kun taas oikealla kameralla kuva on ilmava ja kevyt. Tässä siitä esimerkki:
Pixie Bluen terälehdet näyttävät raskailta ja paksuilta.

Sama kukka, Pixie Blue näyttää kevyetä ja ilmavalta
Joskus harmittaa, kun jälkikäteen ei muista, minkä värinen kukka oikeastaan oli, eikä tietenkään kuvattaessa tullut mitään muistiinpanoja tehtyä. Seuraavat kuvat on otettu Helsingin yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa, molemmat samalla kameralla. Mutta oliko toinen villi saintpaulia oikeasti vaaleansininen ja toinen violetti, sitä en muista!

Sinisen värin sävy riippuu myös valosta ja varjoista. Aamulla ja illalla sama kukka voi olla aivan eri sävyinen. Olen kuvannut pihassamme kasvavia lemmikkejä kaikkina vuorokauden aikoina, sateella ja paisteella, mutta en vielä osaa sanoa, minkä sinisen sävyisiä ne "oikeasti" ovat. Kaikissa sävyissä lemmikin sininen on yksi maailman kauneimmista väreistä!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.