keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Saintpaulian taimia Amerikasta!

Olen vihdoinkin rohkaistunut kokeilemaan taimien tilaamista rapakon takaa. Eikä se niin hankalaa ollutkaan kuin aikaisemmin luulin! 

Violet Barn on Ralph Robinsonin puutarha ja tuo omistaja on juuri se "Rob", jonka nimissä on monta rekisteröityä jalostettua lajiketta, jotka ovat paitsi kauniita myös hyvin kasvavia ja kestäviä. Rob's Vanilla Trail on yksi hieno esimerkki! Vanillan takia halusin kokeilla juuri tätä puutarhaa.

Violet Barn-puutarhan nettikauppa   on täynnä toinen toistaan ihanampia mahdollisuuksia. Mutta siellä on myös selkeät ja asialliset selostukset, kuinka ulkomaille toimittaminen tapahtuu. (Katso sivun alalaidassa kohtaa "International") Ulkomaille lähetettävän paketin päälle tulee aina kasvinterveystodistus, joka vaaditaan, kun eläviä kasveja tuodaan EU:n ulkopuolelta. Kasvinterveystarkastaja käy puutarhalla kerran kuussa ja ulkomaiset lähetykset lähetetään aina hänen käyntiään seuraavana maanantaina.

Pakollisen kasvinterveystodistuksen takia kasvien lähetyskustannukset tulevat melko korkeiksi, vaikka kasvit sinänsä ovat kohtuuhintaisia. Minä tilasin neljä tainta, jotka maksoivat 4 x 6 dollaria eli 24 dollaria ja lähetyskustannukset todistuksen kanssa olivat 78 dollaria.  Yhteensä tilaukseni siis maksoi 102 dollaria, joka tämänhetkisen kurssin mukaan oli noin 95 euroa.

Tiesin etukäteen, minä päivänä lähetys lähtee puutarhalta, koska se ilmoitettiin nettisivulla. Mutta lisäksi sain sieltä sähköpostin, jossa kerrotiin, että nyt on lähetetty, sekä annettiin lähetyksen seurantanumero (tracking number).

Suomen postin sivulla seurasin sitten, milloin paketti saapuu maahan. Paketti oli lähetetty maanantaina ja perjantaiaamuna paketti näkyi postin seurantasivulla, sillä se oli saapunut Vantaan tulliin.

Riensin heti oman paikkakuntani tulliin tekemään tulliselvitystä. Tulliselvityksen voi tehdä lähimmässä tullin toimipisteessä tai netissä.  Koska paikkakunnallani on tulli, oli mukavampi asioida ihmisten kanssa. Selvitykseen otin mukaan tulosteet tilausvahvistuksesta, tililtä menneestä hinnasta sekä postin sivulta tulostamastani tiedosta, että paketti on Vantaalla. 

Minun ei tarvinnut maksaa tullia eikä arvonlisäveroa, koska tavara oli alle 22 euron arvoinen ja tavara kuluineen oli alle 150 euroa. Mutta vaikka maksuraja olisi ylittynyt, niin eivät tulli ja arvonlisävero nyt kuitenkaan mitään ihan hirveitä ole.

Heti kun tieto sähköisesti siirtyi Vantaalle, että tulliselvitys on tehty, paketti vapautui lähetettäväksi ja maanantai-aamuna tasan kello 9 ovikelloni soi ja postin työntekijä ojensi minulle paketin! 
Paketti oli lähetnyt matkaan JFK-lentokentän kautta

Paketin päällä on asiallisesti nähtävissä kasvinterveystodistus


Kasvipotit on ympäröity muovilla, niin että multa ei valu vaikka paketti olisi ylösalaisin
Kasvipaketit on ympäröity pehmeällä vaalenapunaisella vällyllä ja sen ympärillä on lämpöä eristävä kääre

Paketista vapautetut taimet hyväkuntoisina keittöni pöydällä. Tasan 7 vuorokautta siitä, kun ne oli paketoitu Amerikassa!

Annoin kasvien levätä omissa astioissaan vuorokauden ja tänään siirsin ne kauniimpiin purkkeihin.
Taimet, jotka tilasin ovat: 2 kpl Saintpaulia ionantha white (siis villin saintpaulian valkoinen muoto) 1 kpl N Thumbelina (venäläinen semimini, kuvassa punaisessa purkissa) ja 1 kpl Rob's Love Bite (hyvin punainen minilajike. Valitsin tämän, koska nettisivulla sanottiin, että se on puutarhan myydyin lajike)

Taimet ovat ällistyttävän hyväkuntoisia siihen nähden kuinka kaukaa ne ovat tulleet ja kun ne vielä ovat viettäneet koko viikon kuljetuslaatikossa. Toimitus oli niin ammattimaisesti ja huolella tehty, että kokemus oli todella hyvä. Varmasti tilaan Robilta joskus vielä jotain muutakin. Vaikka pakollinen kasvinterveystodistus nostaa hintaa, se on kuitenkin ihan hyvä juttu! Terveistä taimista iloitsee!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.