sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Keltainen saintpaulia, sininen ruusu ja musta tulppaani

Onko olemassa keltaisia saintpaulioita? Kun asiaa tutkii internetin ihmemaassa ja laittaa googeleen hakusanaksi "keltainen saintpaulia" englanninkielellä, saa näyttöruudulle vaikka kuinka monta keltaista saintpauliaa:
Kun ensimmäisen kerran tilasin Dibleyn puutarhasta saintpaulioita, kiinnostuin heti lajikkeesta, joka kuvauksen mukaan on keltainen ja joka kuvassa tosiaan OLI keltainen. Mutta kuinka kävi:
Ehkä muistatte tuon onnettoman Sateenkaaren Limevalon, josta kerroin blogini alkutaipaleella. Kuvassa näkyy puutarhalta tullut nimilappu, jossa on erikoisia keltaisia pallomaisia kukkia, mutta todellisen kasvun tulos oli aika tavalla erilainen.

Olen jopa lukenut  "Los Angeles Times" nettilehden artikkelin vuodelta 1990, jossa kerrotaan nimeltä mainiten puutarhuri, joka on saanut syntymään keltaisen saintpaulian.  Läpimurron hän teki 1981 ja artikkelin mukaan keltainen saintpaulia on tarkoitus esitellä AVSA:n konferenssissa Ohiossa 1992. Ehkä se on siellä esitelty, ehkä ei, en osaa sanoa. Keltaisista saintpaulioista on kuvia, mutta koskaan en ole sellaista elävänä nähnyt.

Sinisiä ruusuja olen nähnyt kukkakaupassa. 
Mustaa tulpaania en ole nähnyt, mutta toki olen lukenut Aleksandre Dumasin kirjan "Musta Tulppaani", jossa esiintyy äärettömän arvokas mustan tulppaanin sipuli. Kirjassa eletään 1600-luvun loppupuolta.
Vaikka olen lukenut kokonaisen kirjan mustasta tulppaanista ja omin silmin nähnyt kukkakaupassa sinisen ruusun, on kuitenkin helppo sanoa, että mustaa tulppaania tai sinistä ruusua ei ole olemassa. Miksi sitten on vaikeampi ottaa kantaa keltaisen saintpaulian olemassaoloon? 

Keltainen niittyleinikki on yksi suosikkikukistani, se on herkkä, kaunis ja täydellisen keltainen. Kerran ajaessamme kotiin kesäiltana, osuimme tielle, jonka varrella oli kokonaan niittyleinikkien täyttämä kesantopelto. Pysähdyimme heti kuvaamaan sitä ihanuutta ja onneksi teimme se heti silloin, sillä myöhemmin sitä tietä ajaessamme emme koskaan enää ole nähneet peltoa samanalaisena.

Keltainen on yleisin kukkien väri, sillä pölyttäjät erottavat keltaisen värin helpoiten. 
Kannusruoho

Niittynätkelmä

Terttualpi

Keltano

Keltainen perhonen keltaisissa kukissa

Voikukka
 Keltainen väri on ihana tulppaaneissa. Keltaiset tulppaanit tuovat kevätauringon kotiin pääsiäisen aikohin. 

Kun punainen köynnösruusu aukaisee hehkuvat kukkansa seinustalla, ei tulisi mieleenkään toivoa kukille mitään muuta väriä.
Eiköhän saintpauliakin ole kaunein juuri sen värisenä kuin se luonnostaan on: violetin eri sävyissä: violetista siniseen päin aina vaalean siniseen asti ja violetista punaiseen päin aina vaalean punaiseen asti. Ja valkoinen saintpaulia on  kaikkien saintpaulioiden kuningatar!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.