sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Pixie Blue – edelleen maailman kaunein kukka


Viime vuoden heinäkuussa kerroin blogissani pienestä violetista saintpauliasta, jonka sain äidiltäni joskus 1980-luvulla.  En tiennyt tämän kasvin lajikenimeä, ennen kuin tämän blogikirjoittamisen myötä opin saintpaulioista niin paljon, että uskalsin päätellä rakkaan kukkaseni lajikenimeksi ”Pixie Blue”. Aikaisemmin kutsuin äidiltä saamaani kasvia yksinkertaisesti vain nimellä ”Maailman kaunein kukka”. Kaunein ja rakkain se on minulle edelleen ja näin äitienpäivänä on oikein hyvä ihailla tämän väsymättömän kukkijan raikkaita kukkia. 


Olen istuttanut Pixie Blue santtuni jo monta kertaa uudestaan kolmenkymmenen vuoden aikana. Viimeksi viime vuoden keväällä laitoin uudet taimet alulle. Tämä kuva on otettu melkein tasan vuosi sitten toukokuun alussa 2013. Olen juuri istuttanut  kasvamaan lähteneen taimen keittiön ikkunan amppeliruukkuun

Toukokuun loppupuolella 2013 pikkutaimet ovat jo selvästi juurtuneet ja alkaneet kasvattaa lisää lehtiä ja kukkia. Keittiön ikkunamme on iso ja siihen paahtaa armoton aurinko kesäisin. Useana vuonna minulla on ollut luonnonvärinen niiniverho kiinnitettynä ikkunan ulkopuolelle. Se antaa miellyttävän valon keittiöön ja kukat pitävät tästä valosta todella paljon. 

Lokakuussa otetussa kuvassa Pixie Blue kukkii vielä täyttä päätä. Syksyn aurinko ei enää paahda liikaa, joten niiniverho on poistettu ikkunan takaa. 

 
Joulukuusta helmikuuhun Pixie Blue piti kukkimistaukoa ja maaliskuussa alkoi uusi kukkimiskausi.  Tämä kuva on otettu huhtikuussa 2014. Tänä vuonna laitoin ikkunaan auringon paahteelta suojaamaan valkoiset verhopaneelit. Paneelit ovat ulkoapäin kauniimmat kuin niiniverho ja ainakin toistaiseksi näyttää siltä, että santut pitävät tästä valosta yhtä paljon kuin niiniverhon lomitse tulleesta valosta.


Ikkunan edessä keittiön pöydällä on tässä vielä kaksi Pixie Blue-santtua ja yksi Vanilla. Toinen näistä Pixie Blue-santuista pääsi hyvään kotiin erään ystäväni luo vähän aikaa sitten. 

7.5.2014 otettu kuva toisesta amppelissa olevasta Pixie Bluesta. Kukkia on paljon! Tuskin niitä voisi olla enemmän.

Mutta toisessa on vielä enemmän! Tämä kuva samana päivänä 7.5.2014. Laskin, että tässä Pixie Blue-santussani on 115 kukkaa! 

Pixie Bluen kasvutapa on suikertava. Se tarkoittaa, että kasvi kasvattaa maata myöten suikertavia varsia, joihin usein tulee uusien pikkusanttujen alkuja, kuten tässä. Tuon pienen lehtiryppään kun laittaisi multaan, niin uusi suloinen  Pixie Blue lähtisi kasvamaan tuota pikaa. Näistä pikku lehtiryppäistä uudet taimet kasvavat paljon nopeammin ja virkeämmin kuin lehdistä lisäämällä. Useiden saintpaulioiden nimessä on sana ”trail” (kuten esim. Vanilla Trail) ja se tarkoittaa juuri tätä suikertavaa kasvutapaa. 

Tästä kuvasta on helppo nähdä kukkien ja lehtien koko. Minulla pöydällä tavallisessa kukkapurkissa kasvavat Pixie Bluen kukat ja lehdet ovat pienempiä kuin amppelissa kasvavien kukat ja lehdet. Molemmat on kuitenkin kasvatettu samasta emokasvista samaan aikaan otetuista pienistä lehtiryppäistä. En tiedä mistä tämä johtuu. Ilmeisesti minun Pixie Blue-yksilöni viihtyy nimenomaan amppelissa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.