keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Santpauliaa ei ole olemassakaan


Pienen valkoisen santpaulian etsimisen seuraava vaihe: Google-hakukenttään sanat: ”pieni valkoinen santpaulia”. 
Tulos: Your search - "pieni valkoinen santpaulia" - did not match any documents.
Olin peräti hämmästynyt.

Pienen kokeilun jälkeen selvisi, että kone ei tunnista sanaa “santpaulia”. Nimi, jolla tämä kasvi tunnetaan, onkin saintpaulia! Lapsuudenkodissani meillä oli näitä kukkia aina ja äiti kutsui niitä santpaulioiksi. Koska halusin päästä etsinnässä eteenpäin, en voinut enää pitää kiinni lapsuudessa oppimastani nimestä.

Sitten reippaasti googlen kuvahakuun! Hakusanaksi nyt ”saintpaulia” ja tuloksena tuhansia kauniita kuvia erivärisistä ja erikokoisista sant… eikun saintpaulioista.
Pieni pala googlen näyttämistä tuhansista saintpaulioiden kuvista


Kärsivällisesti kävin kuvia läpi ja etsin kadottamaani pientä valkoista saintpauliaa. Ja löysinkin yhden kuvan, joka oli hyvin tutun näköinen:

Lena Klintbergin ottama kuva, joka on sivulla hobibahcemiz.net. Tämä kukka näyttää hyvin paljon samalta kuin kadottamani pieni valkoinen saintpaulia.  Tietenkään en voi olla varma, katoamisesta on jo yli kymmenen vuotta, mutta heti kun näin tämän kuvan, tuntui, että SIINÄ!


Sivusto, jolla kuva on, kertoo saintpaulioiden kasvattamisesta. Se on ehkä jokin harrastajien ylläpitämä keskustelusivusto. Siellä on paljon tietoa, mutta ymmärrän siitä vain vähän, koska tekstit ovat luullakseni turkinkieltä. Kaikeksi onneksi valokuvaaja oli antanut yllä olevalle kuvalle nimeksi Saintpaulia diplotricha, joten oletin ilman muuta, että se on minun etsimäni pienen valkoisen saintpaulian tieteellinen nimi.

Löysin tarvitsemani tieteellisen nimen yhdessä päivässä. Nyt piti vielä odottaa helmikuuhun asti, mennä sitten aikaisemmin mainitsemaani suureen puutarhaan ja pyytää heitä tilamaan minulle Hollannista yksi valkoinen Saintpaulia diplotricha. Olin iloinen, että tieteellinen nimi löytyi näin helposti ja lapsellisen luottavainen siihen, että saisin kadottamani pienen valkoisen saintpaulian takaisin puolen vuoden kuluttua.

Helmikuussa 2013 marssin puutarhamyymälään. Sama ihminen, jonka kanssa olin puhunut edellisenä kesänä, ei ollut paikalla, mutta selitin asian, näytin pienen valkoisen saintpaulian kuvaa ja pyysin heitä tilaamaan yhden Saintpaulia diplotrichan. Tämä myyjä oli aivan ihmeissään asiasta. Eivät he todellakaan voi tilata tiettyä lajiketta. He tilaavat vain lajitelman ja Hollannista tulee sitten monenlaisia kauniita lajikkeita ja värejä. Jos he tilaisivat yhtä tiettyä lajiketta, pitäisi sitä tilata tuhansia yksilöitä kerralla.

Ei kerta kaikkiaan! Ei voi olla niin vaikeaa ottaa tietokoneyhteys tukkukauppaan ja sanoa mitä ja kuinka monta haluaa mitäkin lajiketta! Kyllähän kirjakauppiaskin voi tilata kustantajalta minkä kirjan tahansa, kuinka monta kirjaa tahansa, miksei sitten kukkakauppias puutarhalta.

Päätin, että etsin itse netistä saintpaulioiden tilausluettelon ja tilaan kasvattajalta mitä haluan. Helpommin sanottu kuin tehty! Googletin hakusanat ”saintpaulia nettikauppa” ja ”saintpaulia webshop” ja vakuutuin siitä, että Suomessa ei ole saintpaulioihin erikoistunutta puutarhaa. Toki näitä kukkia myydään jokaisessa nettipuutarhassa, mutta mitään sellaista lajikeluetteloa, josta voisi haluamansa valita, ei ole.

Esimerkiksi suuren Huiskulan puutarhan saintpauliatarjonta nettikaupassaan:

Valkoisia, sinisiä ja punaisia saintpaulioita voi ostaa tavallisessa ruukussa ja vaaleanpunaisia korissa. Kaikki ovat kauniita, mutta…


Tähänkö sitten tultiin? Etsintä tyssäsi? Löytymistä ei tapahtunut? Pieni valkoinen saintpaulia on olemassa ja tulee joskus jotakuta vastaan jossakin. Olkoon se tapaaminen onnellinen, vaikka minä en olisi se joku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.