keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Ostoksilla ulkomaisissa nettipuutarhoissaSellainen lukijani, joka ei ole ollut mukana aivan alusta asti, ei luultavasti lainkaan tiedä, että etsin erästä aivan tiettyä kadottamaani pientä valkoista saintpauliaa. Kerroin katoamisesta tämän blogin ensimmäisessä postauksessa. (täällä)Ehkä taas joku lukijani, joka on ollut mukana aivan alusta alkaen, on tullut siihen käsitykseen, että etsintä on loppunut. Ystävä, olet väärässä. Etsintä on koko ajan käynnissä!Suomessa ei ole sellaista puutarhaa tai nettikauppaa, josta voisi tilata erikoisia saintpaulioita. Mutta ulkomailla niitä on:

Africanviolet and Garden Centre   puutarhan sivuilta kohdasta Products aukeaa valikko, josta pääsee katsomaan kuvia heidän Afrikan orvokeistaan. Heillä on tällä hetkellä myynnissä 9 erilaista suurikukkaista kaunista lajiketta. Hinnat eivät ole esillä eikä kasveja ilmeisesti voi tilata suoraan netistä vaan niitä täytyy kysyä soittamalla tai lähettämällä sähköpostia. Valitettavasti yksikään heidän kauniista saintpaulioistaan ei ole pieni eikä valkoinen.
LyndonLyon Greenhouse  puutarhan sivut ovat paremmat. African Violets kohdasta klikkaamalla pääsee varsinaiseen paratiisiin! Afrikan orvokit on jaoteltu minikokoisiin, keskikokoisiin, standardikokoisiin, riippuviin, monivärisiin, venäläisiin ja uutuuksiin. Jokaisessa kategoriassa on kymmeniä lajikkeita, toinen toistaan kauniimpia. Etsin pientä valkoista saintpauliaa. Menen siis kohtaan miniatures. Ja siellä onkin valkoinen!!

 
Child’s Play lajike Lyndon Lyon Greenhousen sivulla


Innostun niin että ihan vapisen ja tutkin kaikki puutarhan sivulla olevat sadat lajikkeet. Monen tunnin tutkailun jälkeen valitsen lopulta kymmenen kauneinta ja ihaninta tilattavakseni. Silloin vasta huomaan, että tämä puutarha onkin Yhdysvalloissa!

Kasvien tuominen EU:n ulkopuolelta ei käykään niin vain. En toki halua tuoda Suomeen mitään kasvitautia, enkä muutenkaan tehdä mitään laittomuuksia. Miten pitäisi toimia? Mitä lupia pitää hankkia? Mitä tulleja pitää maksaa? Suomen kaikki julkisen sektorin virkamiehet ovat velvollisia opastamaan kansalaisia ja niinpä tullin yleisöneuvonta vastaa sähköpostiini:

Hei,
Kiitos yhteydenotostanne. Suomessa Evira vastaa mm. kasvien tuontivaatimuksista. Ohessa lähetänkin teille linkin Eviran ohjeistukseen aiheesta ja mm. sallituista maahantuontipaikoista:
http://www.evira.fi/portal/fi/kasvit/tuonti_ja_vienti/kasvit/tuonti_eu_n_ulkopuolelta/tietoa_yksityishenkiloille/ Tarvittaessa voitte ottaa yhteyttä Eviraan.
Kasvinterveystodistus vaaditaan seuraavilta kasveilta:
http://www.evira.fi/portal/fi/kasvit/tuonti_ja_vienti/kasvit/tuonti_eu_n_ulkopuolelta/kasvinterveystodistus/
Oheisen linkin kautta löytyy lisätietoa tuontikiellossa olevista kasveista:
http://www.evira.fi/portal/fi/kasvit/tuonti_ja_vienti/kasvit/tuonti_eu_n_ulkopuolelta/tuontikiellot/
Kasvinterveystodistusta vaativat tuotteet tarkastetaan maahantuotaessa, ennen kuin vastaanottaja saa ottaa ne käyttöönsä. Tarkastuksen sopimiseksi maahantuojan on ilmoitettava lähetyksen saapumisesta alueensa kasvintarkastajalle Eviraan tai ELY-keskukseen. Oheisen linkin kautta löytyy lisätietoa aiheesta:
http://www.evira.fi/portal/fi/kasvit/tuonti_ja_vienti/kasvit/tuonti_eu_n_ulkopuolelta/tuontitarkastukset/
Oheisen linkin kautta löytyy lisätietoa netin kautta tilaamisesta, tulliselvityksestä ja maahantuontiverotuksesta:
http://www.tulli.fi/fi/suomen_tulli/julkaisut_ja_esitteet/asiakasohjeet/ostaminen_ulkomailta/tiedostot/019_yksityish.pdf
Sähköpostitse annetut vastaukset ovat osa Tullin yleisneuvontaa eivätkä ole sitovia. Tulli voi antaa hakemuksesta sitovan maksullisen ennakkoratkaisun arvonlisäverolain, valmisteverotuslain, väylämaksulain ja autoverolain soveltamisesta, ei kuitenkaan autoverolain mukaisesta verotusarvosta. Tariffia ja alkuperää koskeva sitova tieto on pääsääntöisesti maksuton.
Ystävällisin terveisin, NP Tulli - Tullen - Finnish Customs Tullineuvonta - Tullrådgivning - Customs Informatio

Minulta meni viikko näiden linkkien tutkimisessa, ohjeiden lukemisessa ja sisäistämisessä. Lyhyesti asia on niin, että EU:n ulkopuolelta tuleva kasvi tarvitsee aina kasvinterveystodistuksen lähtömaasta, jos sen tuonti on ylipäänsä sallittu. Saintpaulioiden tuonti on sallittua, mutta kasvinterveystodistus on pakollinen sillekin. Kun kasvi saapuu Suomeen, siitä pitää maksaa tulli ja arvonlisävero ja kasvi voidaan tarkastaa myös täällä jos aihetta ilmenee. Koska saintpauliat eivät ole mitään erikoisia riskejä Suomen viljelykasveille, voi olla, että pientä kasvierää ei tarvitse tarkastaa enää Suomessa, jos todistus on kunnossa.

Luettelosta valitsemani kasvit maksaisivat noin 6 dollaria kappale. Käsittely ja pakkauskulut 30 dollaria + 1 dollari per kasvi, postikulut ulkomaille 45 dollaria, kasvinterveystodistus 65 dollaria.. Kymmenen kasvia maksaisi tähän asti 210 dollaria = 162 euroa.. Suomen tulli (2-5%) maksetaan tästä 162:n euron kokonaissummasta. Lisäksi kokonaissummasta maksetaan myös arvonlisävero 24%. Näiden jälkeen hinta on noin 205 euroa.  Jos kasvit tarkastetaan Suomen päässä, myös tarkastuksesta peritään maksu, mutta sen hintaa en saa selville.

Vaikuttaa todennäköiseltä, että Lyndon Lyon Greenhouse ei saa minusta asiakasta. Ja eikös edellä oleva Child’s play - lajike olekin vähän epäilyttävä. Kukka on liian kellomainen ollakseen JUURI se etsimäni kadonnut pieni valkoinen saintpaulia. Ja kun kuvakin on niin surkea, siinä on vain yksi kukka ja yksi lehti, ei ollenkaan näe miten kasvin kukat ja lehdet kasvavat. Varmaan se on ihan joku surkea krämppyyn kasvava mutaatio mikä lie…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.