lauantai 25. toukokuuta 2013

Suuren valkoisen saintpaulian saapuminen ja lähtö askel askeleeltaAskel 1. Meillä tehtiin keittiöremontti keväällä 2012.

Puuseppä asettaa kauniiksi hiomiaan ja lakkaamiaan kaapinovia takaisin paikoilleen.


Askel 2. Maalasin keittiön kaappien nupit värikkäiksi.

Kaikki sateenkaaren värit, paitsi violetti. Kun sekoitin punaista ja sinistä, siitä tulikin ruskeaa!


Askel 3. Maalia jäi yli ja maalasin kukkapurkkeja värikkäiksi.

Purkkeja kuivumassa autotallissa.


Askel 4. Värillisiin purkkeihin halusin valkoiset kukat ja kotikaupunkini kukkakaupoista löytyi sillä hetkellä tasan yksi valkoinen saintpaulia, joten ostin sen. Oli syksy, joten pikkutaimien juurrutus ei onnistunut ja emokukka siirtyi lepovaiheeseen

Koko kaupungin ainoa syksyllä löytynyt valkoinen saintpaulia


Askel 5. Keväällä 2013 kasvatin emovalkoisen lehdistä neljä pikkutainta.

Santun taimet istutuspurkeissaan. Kussakin purkissa suurin lehdistä on emokasvin alkuperäinen lehti.


Askel 6. Siirsin pikkutaimet värillisiin purkkeihin 17.5.2013

Uusi elämä uusissa purkeissa. Olen leikannut emokasvin lehden pois ja poikasen on pärjättävä omilla lehdillään.


Askel 7. Viime viikonloppuna olimme lähdössä erään mieheni työtoverin 70-vuotisjuhliin. Lähtiessä katseeni osui valkoiseen saintpauliaan, joka nyt on kauneimmillaan uudessa kauniissa punaisessa purkissaan. Mieleeni tuli, että päivänsankarin vaimo voisi ilahtua siitä.

Suuri valkoinen kukinta punaisessa purkissa vangitsee katsojan


Askel 8. Pikaisesti otin kukkasesta viimeisen kuvan ja kiirehdin autoon kukka mukanani.

Viimeinen kuva suuresta valkoisesta saintpauliaemosta. Kiireessä en keksinyt muuta sopivaa taustaa kuin, että laitoin kukan olohuoneen punaiselle tuolille kuvan ottamisen ajaksi. Sopiikin aika hyvin!


Koko ajomatkan mietin, teenkö viisaasti. Ilahtuuko lahjan saaja ylipäänsä ruukkukasvista? Saako iso valkoinen saintpaulia hyvää hoitoa?  Hyvin kävi! Päivänsankarin vaimo ilahtui silminnähden. Saintpauliat olivat hänelle tuttuja ja valkoista saintpauliaa hän oli yrittänyt itsekin saada lisättyä, siinä onnistumatta. Uskon, että suuri valkoinen saintpauliani pääsi oikein hyvään kotiin. Kun lähdimme juhlasta, en enää ollenkaan potenut erosurua vaan olin iloinen siitä, että olin saanut antaa niin mieluisan lahjan jollekin.

70-vuotispäiväjuhlia vietettiin tämän kirkon seurakuntatalolla. Tunnistaako kukaan missä oltiin? Varoitan jo etukäteen ehdottamasta Pyhärannan kirkkoa, joka on saman arkkitehdin tekemä. Ja tämäkin kirkko potee hirvittäviä kosteusongelmia, kuten kaikki kyseisen arkkitehdin työt.


Viime kesänä maalaamani purkit ovat loppuneet, joten oli aika maalata uusi satsi. Purkeiksi ostin ihan tavallisia savisia kukkapurkkeja, joita myydään Prismoissa ja City-Marketeissa. Maaliksi ostin kirkkaan värisiä Miranol-maaleja. Pieni maalipurkki riittää noin kymmenen kukkapurkin maalaamiseen.

Ihan tavallisia savisia kukkapurkkeja. Nämä purkit tuodaan Saksasta ja siellä niihin liimataan koodilappu maailman tehokkaimmalla liimalla, joka vielä imeytyy lujasti saven huokoiseen materiaaliin. Mikään muu ei auta kuin hiekkapaperi. Ihmettelen, kuka näitä ylipäänsä voi maalaamatta käyttää, sillä hiomisen jälkeen paperin tilalla on ikävä jälki.


En usko, että näin tehdyt purkit ovat kovin kestäviä. Miranol-maali ja savi eivät laajene samalla tavalla lämmössä ja kosteudessa, joten ruukut varmaankin halkeavat jossain vaiheessa. Alunperin olinkin ajatellut nämä maalatut ruukut ainoastaan suojaruukuiksi. Mutta kun olin antanut näitä purkkeja ystäville lahjaksi suojapurkkeina, lahjansaajat olivatkin istuttaneet niihin kukkia suoraan ja niin aloin sitten itsekin tehdä. Eivät ne ainakaan heti halkea! 
Paavalinkukan ruukkupajan värikkäät ruukut odottamassa kauniita asukkaita ja iloisia hetkiä. Kuvassa taustalla näkyvää autotallia kannattaa sitäkin katsoa. Autotallin siivoaminen viime kesänä kesti kaksi viikkoa!


Tästä Karkkiksen blogisivusta näette, millaisia värikkäät ruukut ovat, jos niihin istuttaa yrttejä.
Karkkis on määritellyt oikeat värit oikeille yrteille: basilika punaiseen ruukkuun, sitruunamelissa keltaiseen, persilja siniseen ja timjami vihreään ruukkuun. Olen ihan samaa mieltä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.