maanantai 23. syyskuuta 2013

Santtujen syyskuulumisia, osa 1: SuloisetKerroin tässä blogissa kesäkuussa, kuinka tilasin Dibley puutahasta Walesistä kuuden erilaisen saintpaulian taimet. Yksi lajike (Sateenkaaren Limevalo) oli viallinen ja puutarhasta tuli sille korvaava lajike, joten nyt minulla on seuraavat kuusi Dibleyn puutarhasta postilaatikkooni lentäneet saintpaulialajikkeet:
-Pixie Pink, minikokoinen, hennon vaaleanpunaiset kukat
-Chantaspring, minikokoinen, valkoiset kellomaiset kukat
-Mac’s Black Jack, minikokoinen, tummanpunaiset kukat
-Milky Way Trail, semikokoinen, valkoiset kukat
-Rob’s Vanilla Trail, semikokoinen, vaaleanpunaiset kerrotut kukat
-Beatrice Trail, stndardikokoinen, vaaleanpunaiset kerrotut kukat

Näiden lisäksi sain Gunillalta Ruotsista kaksi saintpaulialajiketta:
-Lilla Blåklockan, minikokoinen, siniset kellomaiset kukat
-Fun Trail, minikokoinen


Niin minun kuin useimpien lukijoitteni sydämen on vienyt suloinen Vanilla Trail. Se avasi ensimmäiset kukkansa jo heinäkuun puolessavälissä ja on siitä asti väsymättä kukkinut ja kukkinut ja kukkii edelleenkin. 
 
Rob’s Vanilla Trail-taimet kesäkuun lopussa. Oikeastaan jo tässä vaiheessa näkee, että kukka on hyvinvoiva ja terve ja siltä voi odottaa kaunista kukintoa. Vaikka kukkia ei vielä ole, onhan lehdet. Kaikki Vanillan lehdet ovat alusta asti olleet säännöllisen muotoisia, kauniisti avautuvia ja terveen vihreän värisiä.
Vanilla heinäkuun lopulla.  Pienet kukat, jotka ovat kuin satujen Lilliputtien ruusuja, ovat tavattoman suloisia. Yhden ”ruusun” läpimitta on noin 1 cm.

Vanillat auringonpaisteessa syyskuun alussa.

Vanillat viime viikonloppuna. Kumpikin yksilö kukkii vielä täyttä päätä ja uusia nuppujakin tulee aina vain lisää. Kukkia on paljon ja ne ovat pitkäikäisiä, vasta aivan muutama kukka on lakastunut.


Beatrice Trail on hieman kuin Vanillan isosisko. Sen kukkien pitäisi olla myös kerrottuja ja vaalenapunaisia, mutta hieman tummempia kuin Vanillalla.  Beatricen kahdesta yksilöstä toinen on tähän mennessä tehnyt pari kukkaa, toinen ei ole kukkinut. Tällä hetkellä niissä ei ole nuppuja, joten luulen, että ne alkavat varsinaisesti kukkia vasta ensi kesänä. Beatricen lehdet ovat aivan erityisen kauniit, ne ovat melko pyöreät ja hyvin kauniin tumman vihreät.

Beatrice Trail kesäkuun lopussa. Kauniit tummanvihreät säännöllisen muotoiset lehdet lupaavat hyvää

Syyskuun alussa toinen Beatrice aukaisi kaksi kukkaa, hyvin samanlaisia kuin Vanillalla, mutta väri on tummempi ja kukat ovat isompia, ehkä noin 2 cm halkaisijaltaan.
Beatrice viime viikonloppuna. Kukat kestivät vähän yli viikon ja lisää nuppuja ei näy. Mutta lehtiruusuke on kaunis ja kasvi on alkanut kasvattaa suikertavaa vartta maata pitkin. Uskon, että ensi keväänä Beatricet ovat lumoavia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.