sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Santtujen syyskuulumisia, osa 4: YllättävätKun Gunilla heinäkuussa lähetti minulle tilaamani Pienen Sinikellon, sen mukana tuli yllätystaimi ja seuraava viesti:  ” I dag skickar jag din Lilla Blåklockan. Hon får med sig en liten kompis på resan också, en liten bonusplanta till dej.” Yllätyskasvin lajikenimi oli Fun Trail. Pari viikkoa sitten se alkoi tehdä nuppuja ja oli jännittävää seurata, mitä niistä aukeaa. Tässä kuvasarja tapahtumista:

Kukka on kaksivärinen, vaalean violetilla pohjalla tumman sinivioletteja pilkkuja. Keskimmäinen terälehti jää kippuraan.

Fun Trail oli yllätyskasvi ja yllättävä oli sen värityskin. Pidän itse eniten yksivärisistä saintpaulioista, mutta monet harrastajat yrittävät risteyttämällä saada aikaan erikoisia väriyhdistelmiä.  Ruotsin Saintpauliaseuran opaslehtisen mukaan seuraavat värimuunnelmat ovat mahdollisia:


 
Värimuunnelmat alk. ylh. vas:  -tummat terälehtien kärjet (Tipped)  -kaksivärinen (Multicolored)  -kärrynpyörä (Pinhweel)  -nauhakantattu (Edged)  -valkoisella kantattu (Geneva Edge)  -fantasia (Fantasy)

Tämän luokittelun mukaan Fun Trailerini on fantasia-värimuotoa.

Nyt siirrytään toiseen yllätykseen. Laitan tähän kuvia ja kysyn sinulta lukijani: Minkä värinen saintpaulia kuvissa on?

Mitä mieltä olet? Onko se vaaleanpunainen vai onko se valkoinen?
ONKO SE VALKOINEN PIENIKOKOINEN SAINTPAULIA?

Tämä santtu tuli minulle Dibleyn puutarhasta korvauksena Sateenkaaren Limevalon tilalle. Koska kukan nimi on Pixie Pink, odotin pinkkejä kukkia, mutta yllätys oli suuri, kun ensimmäinen kukka on valkoinen tai ainakin lähes valkoinen.

Ne lukijani, jotka ovat olleet mukana alusta asti, tietävät, että sain äidiltäni kolmekymmentä vuotta sitten kaksi pienikokoista saintpauliaa: sinisen ja valkoisen. Sininen minulla on edelleenkin ja olen oppinut, että sen lajikenimi on Pixie Blue.  Valkoisen kadotin vuosia sitten, enkä ole yrityksistäni huolimatta löytänyt sitä. Mutta nyt herää kysymys: Onko Pixie Pink se minun kadonnut pieni valkoinen saintpauliani?

Tarkastelen tätä asiaa nyt viileän rauhallisesti:

1) Jos en tietäisi yllä olevissa kuvissa olevan kukan nimeä, niin enkö sanoisi, että se on valkoinen?

2) Pixie Blue oli ensimmäinen minikokoinen traileri ja siten aikamoinen kuuluisuus. Sekä Pixie Blue että Pixie Pink saivat AVSA Honor Roll-arvon 1980-luvulla (Blue 1980 ja Pink 1983). Eikö olisi aivan loogista, että juuri 1980-luvulla nämä molemmat saintpaulia-lajikkeet olisivat tulleet Amerikasta Suomen kukkakauppoihin, ja aivan luontevaa, että äitini olisi sattunut ostamaan ne minulle, koska sain kukat 1980-luvulla.

3) Äidiltä saamani sininen ja valkoinen pienikokoinen saintpaulia olivat hyvin samanlaisia silloin, kun niissä ei ollut kukkia. Se juuri aikaansai sen vahingon, että kukkia vähentäessäni heitin vahingossa valkoisen pois ja keväällä huomasin kauhukseni, että sinisen ja valkoisen tilalla jäljellä oli kaksi sinistä. Pixie Blue ja Pixie Pink ovat juuri sillä tavalla hyvin samanlaisia silloin, kun niissä ei ole kukkia.

4) Kaikissa saintpaulia-lajikkeissa on pieniä värin vivahde-eroja.  Varmasti on Pixie Pink yksilöitä, jotka ovat valkoisempia kuin toiset ja taas yksilöitä jotka ovat pinkimpiä kuin toiset. Jos äidiltä saamani kukka oli Pixie Pink, se oli varmaankin niitä valkoisempia, ja niin on myös tämä minulla nyt oleva santtunen.

Olisiko pitkä etsintäni tosiaan päättynyt. Se olisi jättiyllätys!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.