keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Santtujen syyskuulumisia, osa 2: MerkillisetViimekertaisessa postauksessani kerroin suloisesti kukkivista Vanillasta ja Beatricesta. Tällä kertaa kerron ongelmasantuista.
Pahin ongelma oli tietenkin Sateenkaaren Limevalo, joka on jo siirretty autuaammille kompostimaille. Lupasin, että sen rumiluksen kuvaa ei täällä enää näytetä, mutta jos joku kukkienvihaaja haluaa, hän voi tietysti mennä vanhalle sivulle Limevalon kuvia katsomaan. Mutta ehkä me muutkin kestämme oppimismielessä vielä yhden kuvan, nimittäin kuvan Limevalosta jo ENNEN kuin siinä oli yhtään kukkaa:
Jos lehdet ovat aivan alusta asti näin ”kröpyliäisiä” eli vääntyneitä, epätasaisia, merkillisiä ja kummallisia, niin silloin pitäisi jo herätä epäilys, että koko kasvi on viallinen ja kauniita kukkia on turha odottaa.
Toinen ongelmasanttu on Milky Way Trail. Ensimmäinen Milky Way alkoi kukkia jo kesäkuussa, toinen kukkii nyt parhaillaan. Kukat ovat aivan puhtaan valkoisia ja ne  muistuttavat tähtiä – nimittäin JOS muistuttavat. Osa kukista on todellakin kauniita tähtimäisiä kerrottuja kukkia, osa taas ”krämppäisiä” eli rikkonaisia, säännöttömiä, merkillisiä ja kummallisia. Ensimmäiseksi kukkineella oli enemmän kauniita kuin krämppäisiä kukkia. Nyt kukkivalla on enemmistö krämppäisiä.


Milky Way Trail taimet kesäkuun lopussa. Ensimmäinen on avannut pari ensimäistä kaunista kukkaa.

Ensimmäiseksi kukkinut Milky Way kukintansa loppuvaiheessa elokuun alussa.

Kauniita kerrottuja tähtimäisiä loistavan valkoisia Milky Wayn kukkia

Toinen Milky Way avasi ensimmäiset kukkansa elokuussa. Kaikki kukat ovat rikkonaisia, kummallisia ja säännöttömiä. Sanalla sanoen ”krämppäisiä”

Milky Wayt viime viikonloppuna. Toinen jatkaa edelleen kukintaansa. Siinä on vielä paljon nuppuja, mutta lähes kaikki aukeavat krämppäisinä.

 En lähetä näitä Milky Way-santtuja autuaammille kompostimaille, ainakaan vielä.  Annan niiden kasvaa vuoden ja katson, miltä toinen kukinta ensi keväänä näyttää. On vaikea tietää, ovatko kukat sellaisia kuin niiden kuuluu olla, koska nämä ovat ensimmäiset Milky Wayt joita olen koskaan nähnyt. En kuitenkaan voi millään uskoa, että hyvänlaatuisessa, oikeassa Milky Wayssä voisi olla yhtään ainutta krämppäistä kukkaa, sillä viime vuonna Milky Way Trail valittiin USA:ssa toiseksi kauneimmaksi saintpaulialajikkeeksi trailereiden (köynnöstävien) sarjassa. 


Mac’s Black Jack-santut viime viikonloppuna. Purkin halkaisija 9 cm.
 Yllä olevassa kuvassa näkyy kaksi niin tervettä ja elinvoimaista santtua, että herää kysymys: miksi ne ovat täällä merkillisten santtujen joukossa. Mitä vikaa niissä muka on? Ei mitään vikaa, ne vain ovat ihan erilaisia kuin Mac’s Black Jackin pitäisi olla.

Oikea Mac’s Black Jack on minikokoinen (läpimitta 7-15 cm). Nämä minun Mustajaakkoni kasvavat  purkeissa, joiden läpimitta on 9 cm, joten kuvastakin näkyy, että läpimitta on jo yli 15 cm vaikka ne ovat vasta taimia. Vielä niitä voi juuri ja juuri kutsua minikokoisiksi, mutta ei kauaa. Lehtiruoditkin ovat vahvoja, eivät ollenkaan sellaisia ohuita tikkuja kuin minikokoisilla santuilla tapaa olla.
Oikean Mac’s Black Jackin lehdet ovat alapuolelta punaiset. Mustajaakkojeni lehdet eivät edes vivahda punaiselle. Ne ovat päältä kiiltävän vihreitä ja alapuolelta hennon vaaleanvihreitä.
Oikea Mac’s Black Jack tekee tummanpunaisia kukkia. Mustajaakoille kukkia ei ole vielä tullut yhtään, mutta toivon, että ne edes tässä yhdessä suhteessa olisivat Black Jackin määritelmän mukaisia, sillä tummanpunaiset pienikokoiset kukat olisivat varmasti hyvin kauniit.
Suomen kielessä hienoa on se, että jos tarvitsee sanan, jota ei ole, sen voi keksiä. Tarvitsin sanan kuvaamaan vääntyneitä, epätasaisia ja merkillisiä lehtiä ja kutsuin niitä kröpyliäisiksi. Tarvitsin sanan kuvaamaan rikkonaisia, kummallisia ja säännöttömiä kukkia ja kutsuin niitä krämppäisiksi.  Uskon, että kaikki suomalaiset lukijani ymmärtävät nämä sanat. Tiedän , että lukijoitteni joukossa on sekä englannin, saksan että italian kielten erikoistuntijoita. Miten kääntyy näille kielille kröpyliäinen lehti tai krämppäinen kukka?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.