sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Pikkusantut ensimmäisessä uhmaiässäKerroin tässä blogissa aiemmin  kuinka tilasin pieniä saintpaulioiden taimia Dibleyn puutarhasta Pohjois-Walesista Isosta-Britanniasta. Pikkusantut lensivät postilaatikkooni 11. kesäkuuta ja nyt ne ovat kasvaneet täällä uudessa kodissaan melkein kolme viikkoa, joten on aika kertoa lukijoilleni santtujen kuulumisia. Alla olevat kuvat otin 29.6.2013

Chantaspring

Tästä minikokoisesta Chantaspring-lajikkeesta sanottiin Dibleyn puutarhan nettikaupan sivulla seuraavaa:  ”One of the elusive saintpaulias that has truly buttery-yellow flowers. This miniature variety shows tiny bells over very tiny, pointed, semitrailing foliage.”
Kun nämä taimet tulivat, kummassakin oli muutama vaalea kellomainen kukka, mutta on luonnollista, että nuo ensimmäiset kukat häviävät nopeasti, kun kasvin energia menee uuteen paikaan sopeutumiseen ja juurien kasvattamiseen. Nyt niissä ei ole kukkia, mutta ne ovat kasvattaneet paljon uusia lehtiä. Chantaspring vaikuttaa ihan kiltiltä ja sopeutuvaiselta.

Mac’s Black Jack

Minikokoisesta Mac’s Black Jack-lajikkeesta sanottiin: “A miniature variety with single dark red pansy-shaped flowers and dark green, pointed and serrated leaves with a red back.”
Kuvasta näkyy aivan selvästi, että lehdet eivät suinkaan ole alapuolelta punaiset! Käykö sitten niin, että kukatkaan eivät tule olemaan tummanpunaisia? Jos näin käy, olisin pettynyt, koska tilasin tämän lajikkeen juuri sen kukkien värin takia. Nuppuja ei vielä ole, joten täytyy vielä odottaa, ennen kuin kukkien väri paljastuu.

Milky Way Trail

Keskikokoisesta Milky Way Trail-lajikkeesta sanottiin: “Single/semi-double white flowers. Medium green foliage which is heart-shaped. Trailing. Semi-miniature.” Toinen taimi kukkii jo ja kukat ja lehdet ovat aivan sen näköisiä kuin puutarhan kuvauksessa ja nettikaupan sivulla olevassa kuvassa oleva yksilö. Nämä taimet vaikuttavat hyvin hennoilta ja kukat herkän keveiltä.
 
Rob’s Vanilla Trail

Keskikokoisesta Rob’s Vanilla Trail-lajikkeesta sanottiin: “Double flowers which are cream to blush white. Dark green foliage which is quilted, serrated and pointed. Trailing.” Taimissa on jo muutama pienenpieni nuppu ja minusta näyttää, että niistä on tulossa valkoiset tai vaaleat kukat kuten pitäisikin.
 
Beatrice Trail

Beatrice Trail-lajikkeesta sanottiin lyhyesti: ” This is a standard trailer with pink double flowers.” Yhtään nuppua ei vielä ole näkyvissä, mutta tämän lajikkeen taimet ovat terhakkaat ja erittäin voimakkaat. Odotan kovasti kerrottuja vaalenpunaisia kukkia!
 


Rainbow’s Limelight

Rainbow’s Limelight-lajikkeesta sanottiin Dibleyn puutarhan nettisivuilla seuraavaa: ”Lime green/yellow cupped flowers.”. Tilasin näitä taimia, koska olin lukenut, että keltaisia saintpaulioita ei ole olemassa, mutta tässä niitä kuitenkin oli saatavilla. En elätellyt suuria toiveita, enkä edes pettynyt, vaikka taimet eivät todellakaan vastaa annettua kirjallista kuvausta, vielä vähemmän nettikaupan kuvassa olevaa keltakukkaista kasvia. Kukat eivät ole väriltään keltaisia tai limen vihreitä, eikä kukkien muoto ole kuppimainen vaan ne ovat kerrottuja ja jollain tavalla rikkinäisen näköisiä.

Tämä kasvien tilaukseni netin kautta oli minulle ensimmäinen laatuaan. Hämmästyin sitä, kuinka hyvin ja huolella taimet oli pakattu ja sitä, että ne ylipäänsä pitkän matkan jälkeen olivat hengissä ja kukoistavat edelleen. Mikä sitten voisi olla selityksenä sille, että Sateenkaaren Limevalo ei ole lähimainkaan sellainen, kuin sen luvattiin olevan ja Macin Tumman Jackin lehdet ovat alapinnaltaan väärän väriset?

Onko mahdollista, että minulle on lähetetty ihan eri lajikkeita, kuin mitä taimien nimilapuissa lukee. Voisihan suuressa puutarhassa sellainen erehdys tapahtua, varsinkin silloin, kun kukat eivät kuki. Olen tällaisen kohtalokkaan erehdyksen itsekin tehnyt, kun heitin pois pienen valkoisen saintpauliani eräänä pimeänä talviaikana.

Toinen mahdollisuus on se, että on kyse uudesta lajikkeesta, jonka stabiiliutta ei ole testattu riittävän hyvin. Kun erilaisia saintpaulioita risteytetään, saadaan yhdestä siemenkodasta 300-600 siementä. Kun siemenet istutetaan, kasvaa monenlaisia kasveja. Millaisia kukkia saadaan, nähdään tietenkin vasta kun uudet taimet kukkivat eli 6-12 kuukauden kuluttua. Jos tuloksena on jokin uusi erikoinen lajike, pitäisi siitä ottaa lehtiä ja kasvattaa niistä uudet pikkusantut. Jos uusi sukupovi on edelleen samalla tavalla erikoinen, pitäisi siitä ottaa jälleen lehtiä ja kasvattaa kolmas sukupolvi. Jos nämä vielä ovat samanlaisia, voi alkaa olla jokseenkin varma että uusi muoto tai väri on stabiili. Usein käy kuitenkin niin, että seuraavat sukupolvet palaavat alkuperäisten emokasvien kaltaisuuteen, eikä uusi ominaisuus ole pysyvä. Tämä tuntuu aika ihmeelliseltä, kun ajattelee sitä, että lehdestä lisääminen on suvutonta lisäämistä, joten luulisi minkä tahansa ominaisuuden säilyvän siinä, mutta näin ei ole. Saintpaulioilla voi käydä jopa niin, että alun perin valkoinen tai punainen saintpaulia alkaa vanhemmiten tuottaa saintpaulioille tavallisempia violetinsävyisiä kukkia.

Pitäisikö minun antaa Dibleyn puutarhalle mahdollisuus kertoa itse, mistä on kyse?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.